Ontdek de kracht van Soundhealing: een inleiding in de wereld van klank

Ontdek de kracht van Soundhealing: een inleiding in de wereld van klank


In een wereld waar stress en drukte de boventoon voeren, beginnen steeds meer mensen te zoeken naar manieren om innerlijke rust en welzijn te vinden. ‘Soundhealing’ is een eeuwenoude praktijk die gebruik maakt van de trillingen en frequenties die geluid en klank produceren. In deze blog neem ik je mee om de wereld van soundhealing wat meer te gaan begrijpen. Want hoe, en waarom, werken bepaalde klanken ontspannend en raak je van andere juist weer opgefokt? Hoe werken trillingen en frequenties bij het helen van weefsel, trauma’s en emoties? Ik ga proberen je in deze blog op een heldere manier uit te leggen wat de basis is van de kracht van klank en hoe het jou kan helpen op jouw pad van emotionele heling, spirituele groei en meer!

Benieuwd naar de magie van klank? Bekijk onze Circle of Sound!

 

Wat is soundhealing?

Soundhealing, of klanktherapie, is in de basis de kunst van het gebruiken van geluidsvibraties om de natuurlijke harmonie van het lichaam en de geest te herstellen en te bevorderen. Alles om ons heen, heeft een bepaalde trilling of frequentie. Dit komt voort vanuit de chemische samenstelling en is terug te vinden op atoom niveau. Een kleine scheikunde les: elk atoom heeft een kern van neutrale en positieve protonen met daaromheen een negatief geladen elektroden wolk. Elk atoom en elk molecuul is hierin uniek en heeft daarmee een eigen trilling. Elk voorwerp, elke cel en zelfs emoties (elektrisch geladen verbindingen in ons brein) hebben daarmee dus een eigen trilling. Een basisfrequentie als het ware.

Sommige voorwerpen of materialen nemen makkelijk een andere frequentie over. Het duidelijkste voorbeeld is water, wat overigens ook de beste geleider is voor geluid (hierdoor dragen de geluiden die walvissen en dolfijnen produceren ook zo enorm ver door in water). Om het even visueel te maken: als je een steen in het water gooit, komen er golfjes aan het oppervlak. Deze dragen door totdat de kringen een ander voorwerp raken of tegen de kant aan komen. Deze kringen in het water zijn een mooi voorbeeld over hoe geluid beweegt, namelijk in golven. Gooi je twee stenen in het water met bijvoorbeeld een meter ertussen, dan zie je dat de golfjes een voor een deel uniek zijn en voor een deel samen komen en een nieuw patroon aannemen. De eerste kring heeft misschien een “botsing” met de andere kring, maar daarna gaan ze samen verder. En heel kort door de bocht is dát waar soundhealing op gebaseerd is.

 

De wetenschap achter trilling en frequentie

Alles in het universum heeft dus een eigen unieke frequentie. Van de kleinste atomen tot de uitgestrekte sterrenstelsels en alles daar tussenin. Ons eigen lichaam is in feite een microkosmos van het universum. Complexe samenwerkingen tussen diverse cellen, overdracht en omzetting van energie, aansturing door elektrische signalen via onze zenuwen … Om nog niet te spreken over de complexiteit van het menselijk brein! Maar wanneer de frequentie van onze lichaamscellen wordt verstoord door bijvoorbeeld stress, ziekte of trauma, kan dit leiden tot disbalans en zelfs ziekte. Het is een kip en ei verhaal, wat is nou de aanleiding en wat is nou precies het gevolg, maar inmiddels beseffen steeds meer mensen (gelukkig maar!) dat ons lichaam en onze geest onlosmakelijk met elkaar verbonden is.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat frequenties overgedragen kunnen worden en dat bepaalde materialen en cellen frequenties kunnen overnemen. Dit gaat het makkelijkst met water. Laten wij mensen nou net voor zo’n 70% uit water bestaan! Water zit verweven in onze cellen waardoor trilling makkelijk doorkomt. Je kunt je dus voorstellen als er om wat voor reden dan ook een disbalans veroorzaakt wordt, ons lichaam en geest daar een nieuwe balans in gaan vinden. Hierdoor worden bepaalde frequenties doorgegeven in ons lijf waardoor er een nieuwe frequentie ontstaat. Afhankelijk van de situatie kan die gewenst of ongewenst zijn.

Soundhealing werkt door harmonieuze, helende frequenties in te zetten die resoneren met ons lichaam en geest. Deze resonantie, bekend als het principe van entertainment (het overnemen van trilling/frequentie), helpt ons om ons natuurlijke ritme te herstellen door de dissonante trillingen te vervangen met de juiste, helende trillingen. In de basis betekent dit dat klank op bepaalde frequenties wordt ingezet om onze cellen als het ware te “resetten” door het overnemen van de gewenste frequentie.

 

Verbinding tussen klank, emoties en lichamelijke klachten

De impact van geluid op ons emotionele en fysieke lichaam gaat heel diep. Zo zijn er bepaalde geluiden die je helpen ontspannen en van andere kun je juist energiek of zelfs opgefokt raken. Lage, diepe tonen kunnen de hersengolfactiviteit vertragen wat leidt tot diepe ontspanning en verlichting van angst en stress. Hogere frequenties kunnen juist stimulerend werken, waardoor onze mentale helderheid en energieniveaus worden verhoogd. En dan zijn er ook nog specifieke geluidsfrequenties, zoals bijvoorbeeld de Solfeggio frequenties, die bekend staan om hun helende eigenschappen. Van het repareren van DNA tot het bevorderen van emotionele heling.

 

Instrumenten voor soundhealing

Er zijn een tal van instrumenten die van oudsher hiervoor ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan klankschalen, stemvorken en gongs. Maar ook windgongs, drums en rainsticks kunnen hieraan bij dragen. De keuze voor het instrument ligt een beetje aan het doel waar je klank voor in wilt zetten. Een stemvork kun je bijvoorbeeld heel gericht plaatsen op bepaalde acupressuur punten op het lijf, terwijl de klanken van gongs en klankschalen meer door het hele lichaam vibreren. Om dan nog niet te spreken over klankconcerten, waarbij diverse klanken elkaar gericht opvolgen en de luisteraar meenemen op een helende klankreis.

 

Voordelen van soundhealing

Ik heb het eerder al een beetje genoemd natuurlijk, maar er zijn enorm veel voordelen van soundhealing en de veelzijdigheid is groot. Even op een rijtje:

  • Verminderde stress en angst: door het lichaam in een staat van diepe ontspanning te brengen, helpt soundhealing de effecten van stress en angst te verminderen.
  • Verbeterde slaap: de ontspannende eigenschappen van geluid kunnen helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het bestrijden van slapeloosheid.
  • Fysieke pijnverlichting: door het verbeteren van de ontspanning in het lichaam en het verbeteren van de doorbloeding, kan pijn verlicht worden. En nog meer dan dat: trillingen tussen de 25 Hz en 50 Hz zijn bewezen in het verbeteren van botgroei en herstel. Deze frequenties worden in de medische wereld ingezet voor verlichting van diverse aandoeningen en het herstel van weefsel!
  • Emotionele heling: klanken kunnen helpen bij het vrijmaken van blokkades waardoor energie weer gaat stromen. Hierdoor wordt het emotioneel welzijn bevordert en ervaar je een gevoel van vrede en harmonie.
  • Spirituele groei: soundhealing kan een diepere verbinding met het zelf en het universum geven, waardoor meditaties makkelijker worden. Hierdoor wordt persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling gestimuleerd.

 

Conclusie

Uiteraard is dit nog maar het puntje van de ijsberg en er is nog zoveel meer te vertellen over klank en de helende effecten daarvan! Soundhealing is een krachtige en toegankelijke manier om de balans en harmonie in ons leven te herstellen. Door de principes van trilling en frequentie te begrijpen en te ervaren hoe deze resoneren met ons lichaam én onze geest, kunnen we een pad van heling en welzijn betreden. Of je nu op zoek bent naar fysieke verlichting, emotionele heling of spirituele groei: soundhealing kan je hier op een unieke en diepgaande manier bij ondersteunen. Hierdoor kun je jouw gezondheid en levenskwaliteit verbeteren. Ontdek zelf ook de helende kracht van geluid en begin aan jouw reis naar een harmonieuzer leven!

 

Ben je geïnspireerd geraakt? Ontdek de 'Circle of Sound' bij Golden Circles Bewustzijnscentrum en ervaar zelf de kracht van soundheiling.

Begin je reis

Op de hoogte blijven van al het nieuws? Schrijf je dan hieronder in op de nieuwsbrief per mail!

Graag een geldig e-mail adres in vullen.
U moet akkoord gaan met de algemene voorwaarden.

golden circles logo def

Contact

Ruben Robijn BV

Tel: 026-3036390
E-mail: info@goldencircles.nl

Dijkgraaf 28
6921RL Duiven

Let op!
Dit is niet het adres van het Festival.

Festival Locatie

De Verwondering

Lochemsestraat 7
7396 PJ Terwolde

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.